+1

UV

(raze) ultraviolete
fizică, medicină
reprezintă un tip de radiație electromagnetică cu o lungime de undă mai scurtă decât lumina vizibilă, dar mai lungă decât a razelor roentgen. Sunt numite astfel din cauza că spectrul conține unde electromagnetice cu frecvențe mai înalte decât cele pe care le poate identifica ochiul omenesc ca culoare violetă. Numele înseamnă „dincolo de violet” (din latină „ultra” — „dincolo”), violetul fiind culoarea celor mai scurte unde a luminii vizibile. Lumina UV are o lungime de undă mai mică ca lumina violetă. Razele ultraviolete sunt invizibile pentru ochiul omenesc om, dar sunt vizibile pentru anumite păsări și insecte. Razele sunt vizibile indirect, făcând ca materialele fluorescente să lumineze.

razele ultraviolete se găsesc și în lumina solară. O parte din raze sunt oprite de straturile atmosferice și nu ajung până la pământ. Oricum, o parte din ele ajung pământul și pot afecta negativ moleculele corpurilor vii, efectele constând în arsuri (încălzire exagerată a pielii) și insolații.

au fost observate în 1801 de către fizicianul german Johann Wilhelm Ritter, numindu-le „raze oxidante”. Curând este adaptată denumirea de „raze chimice”, denumire care se păstrează până în sec. 19.

Spune-le și prietenilor tăi despre această abreviere:

Distribuie pe G+